Thursday, 29 November 2012

:takde kerja:

dua minggu pergi kerja tapi takde kerja. sangat membosankan. nasiblah ada seminggu tu banyak tak datang kerja sebab demam. cuma yang tak nasibnya, gaji nanti konpem cukup-cukup makan je. entah-entah tak cukup, since company dah kuatkuasakan peraturan baru. tak datang kerja tanpa alasan, kena tolak insentif bulanan. alasan aku, aku demam tapi company takkan terima kalau tiada bukti. dan buktinya, kena ada surat mc. dan memandangkan, aku pergi klinik selepas waktu bekerja, macam mana mahu ambil mc kan. isi borang cuti tanpa gaji pun takkan diterima tak seperti sebelum ni. jadi aku cuti sahaja tanpa isi apa-apa borang. dah alang-alang nak tolak insentif bulanan dan tolak gaji bulanan. jadi, gaji kali ni, sangat-sangat cukup makan je sebab dah tolak macam-macam. belum lagi tolak insentif bulanan disebabkan kesalahan dalam drawing. mula awal bulan haritu, company kuatkuasakan untuk pihak engineering, setiap kesalahan yang ada dalam drawing selepas dah di issue ke production, insentif bulanan akan ditolak. jadi, semakin bermaharajalela lah manusia-manusia yang mencari kesalahan kami-kami. untunglah siapa-siapa yang dah berhenti kerja tu. aku cuma tunggu masa je. sementara takde kerja ni, aku usaha gigih belajar balik solidwork yang dah lama aku tinggal tu. aku kaut ilmu betul-betul dengan yang berpengalaman sebelum aku melangkah keluar lagi dari company tu. ya keluar lagi sekali tanpa menoleh kembali.

aku rindu zaman sebelum insentif bulanan dan pemotongan bonus berkuatkuasa dulu sebab aku rasa zaman tu lah zaman bekerja yang paling best. kerja lebih masa sampai pukul lapan malam atau kerja ari ahad pun, bukan masalah bagi aku. tapi bila dah start insentif dan catu itu ini, manusia-manusia mula mencari kesalahan dan menuding jari hanya kerana taknak insentif kena potong. kuasa duit! dan aku, benci!

ami: hari-hari paksa diri pergi kerja... :(

Thursday, 22 November 2012

:selamat hari lahir:


21112012
selamat hari lahir untuk diri sendiri.
secara rasminya berumur 27 tahun.
tua bangka sudah.
tapi Alhamdulillah sebab masih diberikan nyawa dan hayat dari Tuhan.
untuk langkah-langkah seterusnya, aku doakan untuk diri sendiri semoga dapat capai segala cita-cita. terutama yang lima tu. dengan izin Allah, insya-Allah...
terima kasih sangat-sangat pada yang wish banyak-banyak dekat muka-buku tu. tak ter-reply aku semua tu. besoklah baru check satu-satu. hari ni badan kurang sihat, jadi tak bernafsu mahu tengok pc lama-lama.
dan jauh nun di sudut hati aku, harap juga dia ucap selamat untuk aku walaupun aku tahu nan hadonya lah semua tu.
dan terima kasih untuk cik-puan-kimia for the cupcakes and sebab sudi teman aku pergi makan malam ni.
dan... tu je kot...
out...

Wednesday, 14 November 2012

:tahun baru:


beberapa detik lagi, 1 Muharram...
Alhamdulillah masih dipanjangkan umur...
buka planner dan check visi-visi lepas...
dan Alhamdulillah, ada beberapa yang sudah tertunai...
yang masih belum tertunai akan terus di usahakan...
dengan doa, semoga Allah permudahkan...
takkan pernah berputus asa untuk itu...
aku merancang dan cuba melaksana, selebihnya aku serahkan pada Dia...

sedang merencana peta minda untuk tahun baru...

visi dan misi tahun baru untuk blog ni pula, aku mahu kurangkan merapu-meraban yang tak bawa faedah dan tak beri apa-apa keuntungan untuk aku. lebih baik diam je kan. harap-harap apa yang aku tulis lepas ni bolehla beri sedikit-sedikit faedah untuk manusia lain. untung-untung dapat buat bekal untuk ke sana kan. insyaAllah, dengan izin Dia.

besar cita-cita untuk tahun baru nanti...

senyum untuk diri sendiri...

Wednesday, 7 November 2012

:jumpa duit:

benda yang paling best..
samada tengah ada duit atau tengah kering duit...
bilamana tiap kali laundry, seluk poket terjumpa duit...
tak kiralah berapa kali ianya berlaku,
situasi ni tetap antara benda yang paling best..
gembira macam kanak-kanak dapat gula-gula.
ucap syukur banyak-banyak kali sebab over-excited...
Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah...
senyum...

rezeki tanpa sedar kan...

Monday, 5 November 2012

:konvokesyen:

.family bond. homai, mak aku nampak macam tinggi gila je kan. tapi sebenarnya aku dengan mak lebih kurang je tingginya. muka aku macam muka mak tak? kikiki....

tahniah buat satu-satunya adik yang aku ada sebab dah rasmi bergelar graduan. majlis konvokesyen berlangsung dekat UTHM ahad lepas. dah memang adik aku belajar situkan. semangat kami sekeluarga bangun seawal lima pagi then gerak pergi batu pahat dalam pukul enam lebih dari pasir gudang. sampai batu pahat adalah dalam pukul tujuh lebih sedangkan adik aku pukul tujuh dah nak kena ada untuk register. sejam lebih perjalanan. nasiblah ada jalan baru. kalau tau, mahunya dekat dua jam jugak baru sampai. kali pertama masuk UTHM, baru aku tahu yang UTHM tu mak-ai besar gila. dulu aku ingatkan poli JB tu dah cukup besar dah (biasalah kali pertama jejak masuk u... jakun betul aku ni kan. al-maklumlah graduan poli jer... kikiki). nak boleh sampai ke dewan, adalah 2-3 kilometer kot. lepas tu, nak boleh ke parking, sebab parking banyak dah penuh, adalah kena jalan kaki lebih kurang 1km kot. nasiblah sebab sampai lambatkan.

aku sebenarnya paling kurang gemar dengan majlis graduasi ni sebab bosan. nak boleh ke tunggu giliran sorang-sorang boleh tahan lama jugak. aku siap tidur lagi tahu bersandar dekat kerusi. siap berbekas lagi muka dengan line kerusi. bayangkan, nak tunggu budak mekanikal saja dah berejam. ramai gila kot budak mekanikal (tapi aku suka bila announcer sebut nama graduan, panggil engineer kat depan.. engineer aimi blablabla binti manaf. ohsem~). dahla siap ada break nyanyi-nyanyi yang super-duperlah tak best. kasi aku nyanyi lagi baguslah. oppa gangnam style.. ok mencarut... tambah bosan tahu. tolak markah. ok takde kena mengena. nasiblah lepas je giliran adik aku, kejap lepas tu, selesai. tapi dan dan pulak beberapa minit lepas majlis selesai, hujan mula turun. kesian dekat budak sesi akhir. dan kesian jugak sebab ramai yang tak berapa nak dapat bergambar dan berposing sebab hujan. wowee~ aku pun kesian jugak sebab basah tak berapa nak lencunla sebab kena jalan kaki jauh gila nak pergi tempat parking kereta. takdelah jauh sangat sebab ada yang lagi jauh kena parking siap kena naik bas. kah kah kah...(err.. banyak pulak sebab nya. ok bm fail..)

untuk adik aku, silalah bekerja dengan bersungguh-sungguh lepas ni ya. giliran kau pulak tanggung aku. boleh? kah kah kah...

apa-apa pun aku rasa bahagia sangat sebab... sejak aku dah merangkak berusaha tinggalkan jahiliyah ni, Tuhan bagi aku rezeki kebahagiaan. syukur sangat-sangat.

mak, abah... saya sayang kamu berdua ketat-ketat

:delivery girl:

baru je lepas menunaikan amanah seorang ibu untuk delivery birthday cake dekat anak dia. penat tapi puas. dan yang penting, bahagia banget. kagum dengan kasih sayang seorang ibu yang walaupun duduk jauh, tapi selalu teringatkan anak-anak. nasib baiklah aku ada dekat je dengan anak dia. sekurang-kurangnya boleh membantu apa yang patut.

bonus tambahan, dapat layan dak kecik sarah masa pergi ambil cake yang ditempah dengan kawan. seronok melayan dia bercakap walaupun pelat. dan dapat juga layan kelatah dak kecik aini sebelah rumah yang selalu je sambut aku tiap kali balik kerja. kanak-kanak is soooo lovelykan... (ok lari topik).

indahnya nikmat Tuhan...

lalalalala ♩ ♪ ♫ ♬ ♭

senyum sampai telinga....


.birthday cake yang ditempah dengan kawan serumah dulu. aku bagi dia detail sikit pasal birthday boy menurut apa yang diberitahu si ibu dan selebihnya aku serahkan pada kawan aku untuk buat. moist chocolate cake. hasilnya sangat memuaskan dan yang penting memang sedap. siapa nak tempah boleh inform aku. tapi area pasir gudang dan jb sahaja.

untuk birthday boy, selamatlah aku ucapkan. dan selamat meraikan dengan budak-budak rumah anda ya. hanya jajan-jajan je yang termampu aku belikan. itupun sebab nak habiskan duit yang dikirim si ibu. kah kah kah.

peace no war...

Friday, 2 November 2012

:mimpi:

harap dia tak muncul lagi dalam mimpi aku malam ni dan lepas-lepas ni jugak. dia, satunya lelaki ajnabi yang paling kerap muncul dalam mimpi aku tanpa aku pinta. mula dari hari pertama aku kenal dia, sampailah sekarang. motif? sungguhla aku tak tahu. nak cakap aku suka sayang dia dan selalu fikirkan pasal dia, tidaklah aku kira. suka biasa-biasa je kot. ingat dia pun kadang-kadang je (sebab kepala hotak tengah sarat fikir pasal kerja dengan kewangan sekarang ni). ok tipu. tapi, kadang-kadang rasa pelik sebab berdasarkan pengalaman sebelum-sebelum ni, walaupun masa aku dengan bekas-bekas inche boifren dulu (cewah...), takdenyelah aku sampai nak mimpi-mimpi bagai. kononlah kapel bagai nak rak dulukan. dengan budak LC merah yang aku suka tu pun tak pernahnya nak muncul dalam mimpi aku. yang ni sorang je, suka sangat muncul. kadang-kadang boleh jadi tiap-tiap hari ok. bukan apa, aku taknak sampai mimpi-mimpi ni mengganggu ketenteraman hidup aku. mengganggu visi dan misi aku dengan inche D yang baru je nak mula ni. sangatlah tak cool ok. lagipun mimpi-mimpi ni semua mainan tidur je kan. jadi, taknak fikir yang bukan-bukan. cuma harap dia tak muncul je sebab kemunculan dia kadang-kadang membuatkan inche hairan bin ajaib mula berlari-lari anak kat atas kepala separa botak aku ni. ok tipu. 

"awak, duduk kat sana baik-baik ok. jangan jadi budak nakal. jangan kacau saya tau. saya ada misi penting dekat sini. jadi mohon ya, jangan muncul lagi dalam mimpi saya ya..."

ami: jangan nak cakap konon dialah bakal inche suami aku ok. aku rasa sangatlah tak layak kalau nak digandingkan dengan dia tu. jauh sangatlah bezanya. sedar diri... woha!