Monday, 30 July 2012

:emo:

patutlah dua tiga hari ni rasa macam emo semedang je.
'kawan baik' nak datang rupanya.
alamatnya lagi dua tiga harila...
haila....

Sunday, 29 July 2012

:rezeki:

saat aku tengah kusut memikirkan soal fulus
saat inilah Allah bagi rezeki yang tak terjangka
Alhamdulillah

Friday, 27 July 2012

:budak cinonet:

budak cinonet berdua tu dah selamat sampai dekat kampung. ya Allah rindunya dekat diorang. dan rindu nak balik kampung. ikut planning, sepatutnya malam semalam dah selamat berlepas balik kampung. tapi nasiblah badan tetiba dapat surat cinta RM5++. terduduk sekejap. dugaan bulan puasa. redha je lah.

semalam dapat dengar suara along. woha! sangat gediks ok budak keciks itu. dia punya mulut murai ya ampun. bercakap mengalahkan orang besar. kadang-kadang penat nak layan. tapi dalam pada duk penat tu, dorang je lah jantung hati yang aku ada.

sumpah, rindu sangat dekat diorang... (nak nanges...)

oh, tadi masa nak balik kerja, adik MMS gambar budak cinonets yang kecik tu. terkezut aku. muka dah sebijik macam alongnya. tapi versi putih sebab alongnya dah gelap macam orang asli. suka sangat main panaskan. ekceli masih terkezut sebab muka budak cinonet amani tu dah jauh berubah berbanding masa dua bulan dulu. aku suka masa dia dua bulan sebab dia debab. tapi sekarang dah cekeding macam along dia lah pulak. haila.

.amani 8 bulan.
cik su dia ni pun satu. bagi sekeping je gambarnya. kot ye pun, bagilah banyak-banyak kat cik ngah dia ni. dia tak tahu ke cik ngah dia ni rindu gila kat budak cinonet berdua tu. hampagas betullah cik su dia ni.

.along, the budak gediks yg tak reti-reti nak wat sign peace walaupun cik ngah ngan cik su dah ajar banyak-banyak kali.
ok. dan macam tahu-tahu aku rindu dekat budak cinonet, adik aku tepon kasik dengar suara itu budak kecik. hamboi, sibuk juga dia nak bercakap hoheh-hoheh. rinduuuuuuu... terima kasih Allah.

ami: countdown... lagi 19 hari sebelum balik kampung. semoga dipanjangkan umur dan diberi kesempatan untuk jumpa budak cinonet. Amin.

Wednesday, 25 July 2012

crying out loud.
inside.

Friday, 20 July 2012

:ramadhan:

.credit:google.
salam ramadhan untuk semua. selamat berpuasa dan selamat menambah amal ibadat. besok dah mula puasa. rasa takut ada. rasa tak sabar pun ada. rasa sedih pun ada. bermula malam ni nak kena ajar diri untuk tidur awal supaya boleh bangun awal untuk sahur. kalau tidak, selagi jarum jam tak hampir nak cecah pukul satu pagi, selagi tu tak rasa nak tutup mata ni kan. dah kena mula setting balik masa. 

tahun ni, tahun ke sembilan berpuasa dekat negeri orang. tapi tahun ni ada rasa sayu sikit hati ni. kenapa entah. abaikan saja. dan seperti biasa, instead of masak untuk buka puasa, better beli dekat bazar sahaja. rasa macam tak ohsem langsung masak sendiri dan berbuka puasa sendiri. sangat tidak cool ok. sedih.

dan malam ni orang dah mula sembahyang terawih kan. teringin sangat-sangat nak jemaah terawih dekat surau atau masjid. tapi, aku takde geng nak ajak pergi. kalau dekat kampung ada mak. ada adik. ada siapa-siapa yang sudi bawak aku pergi terawih sama-sama? boleh amek aku dekat rumah. sungguh!

erm, kalau aku ada buat salah dan silap kat siapa-siapa, harap maaf lah eh. aku ni kadang-kadang tak sedar aku dah tersakitkan hati orang. sungguh! blame myself sebab selalu tak ambil tahu dan boh-layan sahaja. need to change that attitude damn seriously. attitude yang kadang-kadang sangat tak cool.

ami: harap dapat capai azam ramadhan tahun ni. insyaAllah.

untuk mak, abah, adik, abang, kakak ipar, budak cinonet, dia, dia, cik puan kimia dan kawan-kawan lain, selamat berpuasa dan selamat menambah amal ibadat ok. tak nak rugikan bulan ramadhan yang datang ni sebab belum tentu lagi kita boleh merasa ramadhan yang akan datang kan. sedih.

Wednesday, 18 July 2012

:psyko:

apa yang kau patut panggil pada lelaki yang cuba add kesemua akaun facebook yang kau ada? ya, kesemua. macam aku, punya tiga akaun facebook. dua untuk bisnes dan satu untuk personal yang sememangnya khas untuk kenalan rapat sahaja. patut ke aku panggil lelaki itu psyko? dan apa motif dia mahu add kesemua akaun aku? aku bukan siapa-siapa pun bro. dan nasib baik aku cuma approve dia pada salah satu akaun bisnes aku. sekurang-kurangnya di akaun tersebut cuma ada gambar produk-produk yang aku jual sahaja. tapi di akaun peribadi pun, sudah tiada langsung gambar dalam album. semuanya sudah aku privatekan untuk diri sendiri sahaja selepas dia, bekas teman lelaki aku muncul kembali dalam hidup aku. apa-apapun aku memang takkan approve dia atau siapa-siapa yang aku tidak kenal di akaun peribadi. salah satu sebabnya, aku tak berapa gemar orang ambil tahu hidup aku sehari-hari. lagi gampang aku rasa bila tiba-tiba dapat mesej, 'hai awak, boleh kenal?' atau 'hai awak, thanx approve' atau apa-apa ayat-ayat yang minta dijawab dan disambungkan. rasa annoyed tu macam minta kepala sendiri dihentakkan ke dinding. sungguh!

tiba-tiba rasa annoyed pula pada lelaki tersebut bila di setiap status bisnes aku, sibuk pula dia mahu meninggalkan komen. dan aku, tiba-tiba jadi perempuan hipo. benci!

tidak kah dia faham sekiranya aku tidak approve dia di akaun facebook peribadi, makanya di akaun lain juga aku berat hati mahu approve. tapi, aku sudah terlanjur approve. bersabar sahajalah.

ami: kadang-kadang bila situasi seperti ini berlaku, mahu saja aku minta pada Tuhan supaya cepat-cepat pertemukan aku pada incik suami. supaya nanti bila aku sudah bertukar status, tiada lagilah yang berani atau cuba mahu mengganggu. sungguh!

Tuesday, 17 July 2012

:kidal:

sungguhla aku sangat-sangat suka dengan manusia kidal. rasa macam ohsem gila kot sebab diorang kidal. orang kidal bagi aku unik. lagi-lagi kalau lelaki kidal. rasa macam hensem giler kot.

kalaulah...

ami: sebenarnya tengah tengok Amin Idris jadi moderator Bicara Selebriti dekat youtube. and he is kidal cause i saw him wrote with left hand. tu yang keluar post pasal kidal tu. and yes juga, he's handsome. a handsome guy with brain.

ok, mengarut. bai.

Thursday, 12 July 2012

:tutup buku:

buat sementara waktu ini,
tutup buku tentang kamu, kamu dan kamu...
kerana,
aku punya misi yang lebih penting berbanding kamu, kamu dan kamu.
misi tentang diri aku.
hidup mati aku.
bahagia aku.
buku baru akan aku buka, bila misi aku sudah berjaya nanti.
buku baru tentang salah seorang dari kamu.
atau mungkin buku baru tentang dia.
siapa tahu.
biar waktu yang menentukan.
tunggu saja.

Wednesday, 11 July 2012

:wordless wednesday #11 - baby red:

.miss her. rupa lepas tukar cover set, accident punya pasal.

Tuesday, 10 July 2012

.picture by greece from deviantart.
balik kerja.
mendung dan gelap tanda-tanda mahu hujan.
aku mohon pada Tuhan supaya turunkan hujan supaya aku boleh nangis.
kalau nangis dalam hujan, orang tak akan tahu bukan?
aku mahu nangis puas-puas...
nangis sampai jiwa aku jadi ringan.
tapi Tuhan tak makbulkan doa aku.
mungkin Tuhan mahu aku selamat sampai pulang.
supaya aku boleh sujud, menangis dan merintih depan Dia.
kan?


ami: rindu dia. mahu bicara sama dia. tapi, tak boleh... :'(

Sunday, 8 July 2012

:durian:

abah telefon aku tanya tak nak balik kampung ke? sekarang tengah musim durian.

kalau pasal durian, memang abah jarang nak missed aku sebab antara ketiga-tiga anak dia, cuma aku sorang je yang hantu durian. lagi sorang, cucu sulung dia si along tu. aku kalau dah jumpa along si kecik tu, pasal durian pun boleh jadi gaduh. kadang-kadang aku pulak yang mental macam budak kecik sebab gaduh dengan budak kecik pasal durian. tak padan dengan tua.

aku cakap dengan abah, bukan taknak balik tapi aku sekarang sedang dalam gawat. duit gaji tiap-tiap bulan, banyak habis setelkan hutang tertangguh sepanjang enam bulan aku tak bekerja dulu. dan insyaAllah mulai bulan depan, semuanya dah kembali stabil ke normal.

aku tanya abah, bila budak cinonet berdua tu nak balik kampung. abah cakap dalam lagi dua minggu. hoyeah! sangat gembira dengar khabar itu. dan aku pun jadi bersemangat nak balik kampung sebab sangat rindu dekat budak cinonet. lagi-lagi yang kecik tu. macam manalah rupa budak kecik tu ya. harap-harap masih debab lagi. jadi aku boleh cubit dia puas-puas.

insyaAllah lagi dua minggu. tak sabar. nak jumpa mak abah, jumpa budak cinonet, makan durian puas-puas, pergi bazar sama-sama budak cinonet, bukak puasa sama-sama, terawih dekat surau sama-sama dan sahur sama-sama. Ya Allah, bahagianya bila fikir... senyum...

ami: awak, awak tak nak ikut saya balik kampung ke? (haha, gatal...)

06:47am
8/7/2012
atas kerusi depan lappy...
masih belum tidur dari semalam...
mata panda @_@
ㅋㅋㅋ