Saturday, 30 June 2012

.tukar.

mahu tukar latar belakang blog aku tapi tak tahu apa corak yang kena dengan jiwa aku. aku kira pink dan warna girly langsung tak sesuai dengan watak kasar aku. tetap hitam di hati.

konon mahu jadi 'perempuan'
konon mahu jadi lembut...
konon mahu jadi ayu.
sampaikan bukan setakat blog sahaja aku mahu tukar, malah gantungan pakaian yang cuma kebiasaannya punya warna hitam dan coklat juga aku mahu tukar.
konon...
konon sepertinya yang diatas itu.
tapi aku merasakan seperti tak kena langsung dengan jiwa kasar aku.
langsung!

tapi kalau aku masih cuba untuk tukar kepada yang konon itu, tak salah bukan?
masih cuba setkan jiwa sendiri ke radar yang sepatutnya.
dengan harapan yang konon itu akan jadi kenyataan.

ami: mahu bersiap-siap. mahu keluar. mahu hirup udara kotor johor bahru. mahu cari pasal. mahu jadi pemerhati. mahu lepaskan sesak di dada. mahu cuba jadi yang konon di atas. [senyum...]

masih mencari corak dan warna yang sesuai. bertahan saja dengan apa yang ada sehingga aku ketemukan.

Friday, 29 June 2012

.imaginasi.

.up_in_smoke by st3fan3lboby from deviantart.
aku tak mungkin dapat menyedut dan menghembuskan kepulan asap-asap putih yang pahit itu demi mencari secebis ketenangan. yang aku mampu cumalah berimaginasi; sedang duduk di atas hamparan pasir putih, ditemani bunyi deruan ombak pantai dengan angin sepoi-sepoi bahasa, di tangan kanan terselit sebatang sigaret, hampir separuh ternyala, dihembuskan perlahan-lahan kepulan asapnya, hilang dibawa angin, meninggalkan kepahitan di mulut dan kerongkong, pahit yang nikmat, dengan harapan sedikit kegusaran dan kesakitan di hati bakal menghilang.

ah! imaginasi bodoh semata!

Thursday, 28 June 2012

.aku suka dia.

Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia

sing by: Ainan Tasneem

............................
ami: lagu ini untuk kau. kau yang aku suka.
 

Wednesday, 27 June 2012

.meroyan.

tiga tahun lepas, kau tinggalkan aku...
tanpa kata...
sunyi... sepi...
tujuh bulan lepas, kau muncul balik dalam hidup aku...
meroyan,
mengungkit kembali kisah lama...
mengungkit.. berjanji... dan lagi.. dan lagi...
rimas!
bosan dengan kata-kata dan janji-janji bodoh kau yang tak pernah tertunai.
tak pernah!
dua bulan lepas, kau ucap selamat tinggal pada aku.
kau kata kau hormat keputusan aku yang tak mahu sebarang hubungan lagi dan sudah punya seseorang dalam hati aku..
aku fikir kau jujur dengan kata-kata kau dan move-on.
hari ni kau meroyan lagi dengan aku?

tolonglah lelaki...
aku bukan kanak-kanak kecil yang selalu teruja dengan cinta.
aku sudah cukup besar untuk fikirkan diri sendiri.
hidup ini bukan ceritera dalam novel macam apa yang kau inginkan.
aku sudah cukup tua untuk bazirkan waktu dengan benda rapik seperti ini.
ini bukan realiti tahu!
kau bukan realiti!
kau hanya seorang pengecut yang menyorok dibalik bayang.
dan aku, bukan bodoh!

kau punya rupa,
punya harta,
punya pangkat,
pasti berderet yang sedang menunggu kau.
dan yang pasti bukan aku.
aku yakin itu.
aku yakin dengan jawapan Tuhan buat aku.
bukan kamu untuk aku.

kau cuma memori silam aku.
yang dah lama aku simpan ketat-ketat dalam kotak pandora.
dan aku tanam jauh-jauh di tempat rahsia yang tak mungkin terketemukan..
aku punya dia...
dan dia adalah memori aku sekarang.
yang aku hargai dan sentiasa aku doakan.

bila aku bilang pada kau yang aku mahu hadapi realiti bersama dia walaupun mungkin ditakdirkan satu hari nanti, dia bukan juga jodoh aku, aku serius dengan kata-kata aku. harap kau faham.

kau,
bukan aku dulu yang pergi dan mungkir janji...

Tuesday, 26 June 2012

.buku.

bulan enam, buku-buku dan zine-zine baru keluar sekali harung...
rasa macam nak hentak kepala kat dinding je...
masa fulus aku tengah kering ni lah, dorang semua nak muncul kan...
harap-harap kesemua stok buku dan zine yang aku nak beli masih available bila fulus dah ada nanti...

ami: ada siapa-siapa yang baik hati nak bagi aku pinjam RM500? nak buat beli buku dan zine je. sumpah tak buat beli benda lain. kalau lagi baik hati, hadiahkan aku terus RM500 tu pun ohsem jugak (sambil buat muka comel. err... comelke?)... bhahaha...

Monday, 25 June 2012

.kawan baik.

bila 'kawan baik' datang...
satu apa benda pun tak boleh nak buat...

Thursday, 21 June 2012

:sebelum selepas:

sebelum bercuti pergi redang, kulit muka baru je nak elok dari jerawat semua...
selepas balik bercuti, hamek kau.. pipi kiri kanan penuh dengan jerawat..
siap dekat atas dahi sekali...
ohsem!
syabas untuk diri sendiri...

sebelum bercuti pergi redang, badan ni elok je takde luka-luka...
selepas balik bercuti, hamek kau.. luka dan lebam sana-sini...
tahniah untuk diri sendiri...
owh.. macam tak biasa...
kerja dekat Simpac kerjanya memang kumpul parut luka...
daripada badan tak pernah berparut, terus penuh dengan parut..
sepuluh sen, dua puluh sen, lima pulun sen...
ok mengarut!

sebelum bercuti pergi redang, kulit tangan dan muka baru je nak cerah elok lepas kena sunburn bercuti dekat melaka bulan lepas...
selepas balik bercuti, hamek kau.. muka dah macam orang asli je aku tengok...
pakcik guard siap cakap aku dah macam orang sri lanka...
hahahahampeh!

tunggu je la bila semua kondisi ni nak ke asal balik. 
muka boleh tahan lagi senang je nak kasik cerah balik...
sental je krim safi tiap-tiap malam, dalam seminggu konpem ok..
tapi krim safi aku dah campak buang sebab dah expired...
aku ni bukan suka sangat tempek benda dekat muka...
kalau boleh tiap-tiap hari nak tayang muka hantu ni dekat orang..
tapi sekarang dah ada kesedaran sivik sikit..
nak taknak, tempek jugakla bb cream sikit dekat muka...
tapi tang tangan ni, adoyai...
kalau nak cerah balik sama tone macam kulit kaki, alamatnya berzamanla...
dari tone 1 ke tone 10... ishishish...

.ignore my weird pose and brother boat tu memang sangat mencaper ok. dan dan je dia masuk posing sekali.

ami: kadang-kadang rasa mahu kembali ke umur 21 tahun. masa jerawat belum mula memunculkan diri dan masa kulit still maintain ok lagi... ok, aku tahu aku tak bersyukur. bai~

Thursday, 14 June 2012

:mode:

sentap..sentap..sentap..
sedih..sedih..sedih..

dah lepas menangis...
dah lepas tidur...
dah lepas bermuhasabah...
dah lepas bersujud dan berdoa...
dan semua emosi sudah kembali ke asalnya...

Tuhan, kalau aku minta dihilangkan semua memori-memori lama yang menyakitkan itu, kejam sangatkah aku? aku cuma tak mahu setiap kali benda yang sama berlaku, memori-memori lama kembali tertayang di benak fikiran dan itu menyakitkan. sangat...

_________________________________________________________

ami: aku masih boleh kawal emosi bila melibatkan kawan-kawan dan lelaki. tapi bila melibatkan keluarga, i'm lost. totally lost. tak tahu nak buat apa. tak tahu macam mana nak perbetulkan. 

cik puan kimia aku tulis - "I'm a strong girl who keeps her stuff in line. Even when i have tears going down on my face, i always manage to say those two words; I'M FINE". i can't manage my tears today but still, I'M FINE and always be. and now, i'm telling my own self: 'dear, please be strong. i know you are a fighter!'

aku cuma mampu berharap, aku bukanlah anak derhaka...
:'(
 

Wednesday, 13 June 2012

:wordless wednesday #10 - discharged:

remember i've told the story about this cute little baby? finally, after 3 month, he can discharged and went back home. jom layan gambar..

.budak comel senyum takde gigi.
.i'm coming home. please tell the world i'm coming home.
.mommy, what is this? i'm scared.
.home sweet home. zzzzzzz.

ami: walaupun baby sufi dah boleh discharge dari hospital, tapi dia masih memerlukan bantuan tiub untuk bernafas. sama-sama kita doakan baby sufi cepat sembuh dan boleh membesar macam kanak-kanak normal lain. untuk lebih update pasal baby sufi, boleh follow sini ~Tabung Ahmad Sufi~

Tuesday, 12 June 2012

:bersukan:

sabtu, bowling...
ahad, shopping...
isnin, badminton...
selasa, apa pun tak boleh...

sabtu, first time main bowling lepas almost setahun lebih. tu pun lepas cik puan kimia beria ajak aku siap carikan driver lagi. driver pun siap aku bagi syarat suruh carikan yang baik perangai sikit. aku belajar dari pengalaman wahai cik puan kimia. maaf kalau sudah susahkan kamu. lagi satu bukan apa, aku sebenarnya tak suka sangat nak susahkan orang datang ambil dan hantar aku dekat rumah. rasa macam menyusahkan je. kalau pergi sendiri, sure punya aku tak kisah. nanti aku ada kereta kita pergi sendiri ok cik puan kimia. kali pertama main bowling tak duduk carta tercorot wooo.. dan kali pertama main bowling strike banyak kali. suka~

ahad, erk, shopping termasuk dalam bersukan ke? huh, tak kisahla... kalau dah bershopping dari KSL, lepas tu ke City Square, pastu sambung pulak ke Bazar Karat, mahunya taknak tercabut kepala lutut. dari awal-awal pergi pakai wedges 3 inci, last-last kena beli kasut baru sebab dah tak tahan nak berjalan. hamek kau! really, shopping tak termasuk dalam agenda keperempuanan aku la. shopping online lagi senang... cuma kalau bab seluar dengan kasut je tak boleh nak shopping online kalau jenis badan tak simetri macam aku ni.

isnin, main badminton lepas almost 1 tahun jugak tak aktif. maunya tak sakit satu badan. nak ketawa pun dah rasa macam tulang rusuk kena tumbuk. padan muka. tak kisahlah. yang penting enjoy!!!

selasa, tak rasa nak buat pape. cuma nak baring depan lappy layan cerita je... sakit badan wooooo----

ami: lagi beberapa hari sebelum bercuti panjang. nak enjoy habis-habisan... hari ni rasa sangat rindu dekat dia. sentiasa mendoakan yang terbaik untuk dia walaupun ditakdirkan satu hari nanti dia bukan juga milik aku. senyum...

Wednesday, 6 June 2012

:undur:

kembali ke realiti...
mengundur diri...


.........................................


x.o.x.o : Tuhan memang tak pernah kecewakan hambaNya bukan? Tuhan temukan aku dengan dia lagi, tanpa sengaja. Tapi kenapa aku rasa sedih sedangkan aku sepatutnya rasa bahagia?

Monday, 4 June 2012

:untitled:

belek, belek dan belek,
kosong...

dalam hati,
rindu...

minda cakap, tak harap apa-apa...
tapi hati meronta, penuh harapan...

hanya mampu berdoa...

Tuhan...

hanya itu...

Saturday, 2 June 2012

:wedding day:

.the wedding day by imaginee from deviantart.
Hari Sabtu...
2 Jun 2012...

Hari ni sahaja dekat kampung ada 4 jemputan kahwin kawan masa sekolah menengah dulu. Tapi keempat-empat majlis semua tak dapat pergi sebab tak boleh balik kampung. Bukan tak nak balik tapi kewangan tak mengizinkan. Jadi hanya mampu bagi ucapan je.

Buat kawan aku: Miah, Aja, Jah dengan Naza, 'Selamat Pengantin Baru' dengan ucapan, semoga berbahagia ke akhir nyawa, moga dapat zuriat yang soleh dan solehah...

Gembira sebab ramai kawan-kawan dah selamat berumah-tangga, dah beranak-pinak. Jangan tanya giliran aku sebab jawapan yang aku ada hanyalah sebuah senyuman... Peace~