Wednesday, 30 May 2012

:wordless wednesday #9 - baby sufi:

.nama saya Ahmad Sufi bin Romi Agus Syumadi.
aku ikuti perkembangan baby sufi ni since beberapa hari dia dilahirkan. about two month already. aku pun lupa aku dapat link pasal dia dari siapa tapi yang pasti dari facebook seseorang. baby sufi ada masalah paru-paru kritikal since lahir dan terpaksa admit hospital sampai sekarang. bukan di Malaysia yang pastinya. dan Alhamdulillah, sepanjang aku ikut perkembangan dia dari awal, sekarang sufi dah mula menunjukkan tanda-tanda positif berbanding sebelum ni. syukur sangat-sangat. suka tengok dia sebab dia sangat comel. dan aku tabik spring dekat their parents sebab sangat tabah. kalau aku, tak tahulah aku boleh setabah tu atau tak. anyway, nak tahu lebih lanjut pasal baby sufi, boleh follow dia dekat Tabung Ahmad Sufi. kalau baik hati, bolehla bantu apa-apa yang patut. peace...

.................................................

xoxo: macam biasa tajuk je wordless tapi tetap aku nak taip jugak panjang-panjang... lalalalala~

Tuesday, 29 May 2012

:maaf:

tak mampu tersenyum...
tak mampu tertawa...
tak mampu berkata...

hanya mampu memandang...
bukan dengan mata...
tapi dengan hati...
kerana...
ada mata-mata yang sedang memerhati...

maaf aku jadi manusia ignorant buat kau...
tanpa sengaja...

Monday, 28 May 2012

:buah hati pengarang jantung:

.sweet amani.
sedih...
kecewa...
terluka...

harap dia berada dekat,
supaya aku dapat peluk dia kuat-kuat...
untuk hilangkan segala resah dalam diri...

tak sabar nak jumpa kamu lagi...
buah hati pengarang jantung...
sangat rindukan amani...
rindu along jugak...
sayang kamu berdua ketat-ketat...
moga jadi muslimah solehah...

.budak cekeding.

:pangkat:

ya, aku tahu kau kaya. kerja doktor gaji riban-riban. anak orang ada-ada. ada kereta besar. ada rumah besar. bukan orang kampung macam aku. kerja pun kuli orang je. rumah biasa-biasa. kereta pun tak ada. tapi, tu bukan tiket untuk kau merendah-rendah dan mempermainkan aku. permainkan adik aku. dan permainkan keluarga aku. 

kau ingat tak? dulu, masa kau nak mintak tolong aku, bukan main lagi kau bagi ayat manis bagai. dan aku bersetuju memikirkan keadaan keluarga aku. aku nak tolong keluarga aku. tapi kau? bila dah senang sikit, bukan main lagi perlekehkan usaha aku. usaha adik aku. 

kau, kami sikit pun tak pernah merungut bila Allah uji kami perlu bersusah-payah cari rezeki. perlu harung jalan berduri sebelum senang. berbeza dengan kau yang dari awal sudah senang. malah kami bersyukur. kami redha dan kami usaha. usaha dan usaha. mentang-mentang kami lambat berjaya macam kau, kau fikir semudah tu kau nak kenakan kami? tak semudah tu kau! aku percaya pada Allah. dan sebab aku percayalah, Allah tunjukkan kejahatan yang kau cuba nak buat pada kami. nasib baik! jangan ingat kami bodoh hanya kerana kami anak orang kampung! aku percaya hukum Allah. semoga Allah balas balik apa yang dah kau cuba buat pada kami. aku tak nak balas apa-apa sebab aku sedar aku bukan siapa-siapa. aku masih ada Allah. aku serahkan sepenuhnya pada Dia.

buat adik aku, bertabahlah. semoga kesenangan tu milik kita juga nanti. semoga Allah redha.

dan untuk kau, silalah kau bertarung dengan kawan-kawan kau siapa yang lagi banyak harta, siapa yang rumah lagi besar, siapa kereta yang lagi mahal sebab tu semua bukan keutamaan aku kenapa aku berbisnes. mula dari kau block aku dari mukabuku, aku dah tak mahu ambil tahu lagi pasal kau. takut sangat aku sailang bisnes kau. aku pun tak heran dan aku tak sebusuk tu. susah-susah aku pun dalam berbisnes, aku tak pernah nak susahkan orang dan aku tak pernah nak menjatuhkan orang. adik aku pun dah boleh survive sendiri tanpa kau. tu pun terima kasihlah atas perbuatan kau yang tak bertanggungjawab tu. Allah dah tunjukkan kami jalan. 

what goes around comes around.

bumi ni bulat tahu!

Sunday, 27 May 2012

:ahad pagi:

.pic credit to prof google.

di rumah...
menikmati pagi...
menikmati matahari...
bersantai diri...
bersama bingitnya bunyi muzik...


Saturday, 26 May 2012

:a thousand years:


Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow

One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this

One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more


One step closer
One step closer

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

------------------------------

xoxo : song that makes me smile... alwez...

Thursday, 24 May 2012

:hujan:

11:22malam...
hujan dan guruh...
harap-harap hujan sekarang sahaja...
tidak besok pagi...
sebab bila hujan masa mahu ke tempat kerja,
kadang-kadang rasa fobia tu datang juga...
mahunya tidak...
dua kali eksiden masa hujan...
hanya mampu berdoa sepanjang perjalanan semoga semuanya baik-baik saja...

Wednesday, 23 May 2012

:wordless wednesday #8 - gobok buku:

.pergi sana lebih kurang 2 minggu lepas. lepak-lepak sebelum tunggu turn tengok wayang the Avengers. nice place to hangout. takde banyak benda nak komen. the wall is super duper ohsem. nak cakap, kalau owner tu ade spare chalk, dah lama dah aku conteng-conteng kat dinding tu. serius bai!

Tuesday, 22 May 2012

:menulis:

.pic credit to prof google.
ada orang suruh aku menulis balik. jadi, sekarang aku mula menulis balik. lebih kepada merapu-meraban aku kira. eh, memang tempat ni tempat aku merapu-merabankan. kahkahkah.. aku menulis pun sebab aku dah ada mood untuk menulis. terima kasihlah pada seseorang yang dah bagi aku inspirasi untuk aku menulis (siapa dia biar aku seorang je tahu. owh dan Tuhan juga). kalau dia tak ada, aku kira lammmmbaaaaaaaaattt lagilah aku nak menulis. tapi hari ni aku gembira, jadi aku takde idea nak menulis. merapu-meraban ada. biasa aku banyak idea time aku emo je. masa aku gembira, aku nak enjoy setiap momen gembira aku tu. sebab bukan selalu aku gembira pun. kahkahkah...

untuk kawan aku madiani dan nabilah, asal korang dah jarang update blog? aku dah bosan takde ape nak baca. 

untuk kimia aku juga. kau boleh jadi penulis bagus dowh. aku suka baca tulisan kau. sebaris dengan penulis-penulis ohsem dalam senarai aku. aku pun takleh lawan tulisan kau walaupun dari dulu lagi aku memang bercita-cita nak jadi penulis. agak-agak aku kena bertapa dulu dengan kau kot... kahkahkah...

xoxo: hari ni aku gembira sebab semalam aku emo. peace...

Monday, 21 May 2012

:rindu:

.pic credit to prof google.

aku rindu dia...
dia yang Tuhan temukan padaku tanpa sengaja...
aku rindu dia...
dia yang selalu bikin aku senyum sendiri tiap kali lihat keletah dia...
aku rindu dia...
dia yang kelam-kelibut tiap kali bertentang mata...
aku rindu dia...
dia yang seperti boneka tanpa kawalan tiap kali ditakdirkan Tuhan untuk kami bertemu...
aku rindu dia...
yang selalu ada sahaja perancangan untuk mendekat dengan aku tiap kali ditakdirkan Tuhan untuk kami bertemu...
aku rindu dia...
dia yang tak pernah aku tahu namanya...
aku rindu dia...
dia yang aku tak pernah tahu asal-usulnya...

yang aku tahu,
saat pertama Tuhan temukan aku dengan dia,
dia sudah melekat kemas jauh di sudut hati aku...
tak pernah berubah...

Tuhan...
sama seperti sebelum ini Kau temukan aku dengan dia...
tanpa sengaja...
dan tiap kali Kau kabulkan doa aku tiap kali aku ingin ketemu dia...
tanpa sengaja...
kali ini aku mohon juga...
temukan aku lagi dengan dia...
tanpa sengaja...
kerana aku rindu dia...
tanpa terpinta...


aku rindu sama budak LC merah. 

kau, maafkan aku sebab selalu buat bodoh tiap kali kita ditakdirkan bertemu. bukan aku tak sukakan kau. tapi aku jadi begitu kerana aku sukakan kau. terlalu. itulah aku bila berhadapan dengan orang yang aku suka. aku jadi kaku tak tahu nak buat apa. harap kau tak berpaling dari aku kerana perlakuan aku. aku masih macam dulu. masih suka sama kau. kau masih ingat momen kita dulu. LC, pasaraya Lee Heng, Petronas dan air tin Milo. itu momen kita dan aku harap aku masih mampu ulang balik momen tu dengan kau. 


Tuhan, untuk kali yang ke entah berapa ratus kali, aku mohon, temukanlah aku dengan dia kerana aku rindu sama dia. rindu untuk bercinta dengan dia. sampai syurga...

:celaka:

bila perasaan celaka ini mula mendatang,
yang aku perlukan cumalah sebatang rokok..
bersuasanakan jamban kecil..
tempat yang aku kira cukup high untuk seorang aku ini melayan..
melayan seluruh perasaan celaka yang mencengkam..
sehingga ke kepulan asap yang terakhir..

Saturday, 19 May 2012

:sabarlah abah:

adik telefon cerita pasal situasi dekat kampung. kasihan abah. kena lagi. aku pun tak tahu apa yang orang tua tu tak puas hati sangat. apa dia ingat abah aku tu hamba abdi dia ke? apa dia ingat abah aku tu kuli dia? abah aku pun ada anak bini sendiri. abah aku tu pun bukan sihat sangat. lagi-lagi sekarang yang kadang-kadang sampai terpaksa berulang-alik pergi hospital. tapi dia bukan nak ambil pedulik abah aku tu sihat ke tak. yang dia tahu, saban bulan duit mesti kena bagi dia. kalau tak konpem mesti datang rumah bebel-bebel kenapa tak bagi duit. apa dia ingat duit banyak-banyak tu boleh bawak masuk kubur gamaknya. geram aku! daripada dia tanya kenapa tak bagi duit lebih baik dia tanya abah aku tu sihat ke tidak. kan lagi bagus. lagi satu, bukannya dia tak tahu sekarang ni cuaca bukannya elok sangat. kadang-kadang hujan. apa dia ingat kalau hujan boleh menoreh gamaknya. tak faham aku. ha lagi satu, dia ingat kait kelapa sawit tu macam kait buah rambutan agaknya. dia tak perasan ke abah aku tu dah kurus kedengking takde kudrat. orang lain, suruh kait kelapa sawit upah orang indon tahu! tapi ni abah aku baik hatila nak tolong kaitkan sawit kau tu dengan hanya upah RM250. kalau orang indon pun dah buat mogok tahu kalau kau bagi upah banyak tu lepas dah berhempas pulas kerah tenaga. geram aku! ni lah sebabnya kenapa aku kurang gemar balik kampung. bukan aku nak jadi anak derhaka ke mak abah tapi aku tak tahan nak dengar suara-suara sumbang orang yang menyibuk dengan keluarga aku. kadang-kadang nak je aku angkut mak abah supaya duduk je sini dekat Pasir Gudang ni biar aman sikit hidup. biar mak ngan abah boleh hidup tenang. bukan hidup sebagai hamba abdi lagi. tapi aku respek betul dengan mak sebab masih boleh bertahan dengan layanan yang diberikan si tua walaupun dah almost 30 tahun. mak memang seorang yang tabah. aku kalau boleh nak sangat jadi macam mak. tapi rasanya aku tak sekuat tu. sabarlah mak... sabarlah abah... sabarlah aku... sikit masa lagi mungkin...

lagi satu yang aku tak faham dan mungkin ada sedikit kemusykilan... kenapa kau tak pernah nak menghambakan anak menantu kau yang lain yang sihat walafiat, yang perut dah terkedepan, yang bajet tan sri datuk sri tu? kenapa? kenapa? kenapa? ni abah aku jugakkkkk.......

----------

buat bakal incik suami, maaf sebab keluarga saya tak seindah yang mungkin awak bayangkan... harap awak mampu terima dan mampu harungi semuanya bersama-sama saya... sampai syurga... sama-sama...

Friday, 18 May 2012

:tutup:

baca... baca... dan baca...
tapi macam gini jugak...
langsung tak boleh cerna apa-apa...
susah bila separuh dari otak sudah tertutup...
bukan senang nak buka balik...
kena bertatih sama macam budak baru nak belajar berjalan...
parah.. parah...

Thursday, 17 May 2012

:ada banyak:

ada banyak benda yang nak ditanya...
ada banyak benda yang nak dicerita...
ada banyak benda yang nak dikongsi...
tapi sayang...
ada banyak juga perasaan takut
dan banyak juga perasaan segan...

Wednesday, 16 May 2012

:wordless wednesday #7 - gathering:

.seriously one of the best moment i have even though kesian je dekat diri sendiri sebab takde partner. yang lain semua berpasangan. ahaks~ tak kisah pun sebab yang penting, enjoy!!! harap-harap next gathering, bolehlah bawak incik suami sekali. tu pun kalau Allah permudahkan jodoh aku... ㅋㅋㅋ... oh incik suami, cepat-cepatlah muncul dan masuk meminang saya (ok, ayat mintak pelempang...)

 
Gathering 2012
4-6 May 2012
Villa D'faro, A Famosa, Melaka

Wednesday, 2 May 2012

:makcik:

.gambar kredit pada pakcik google.

Si makcik. Badannya besar. Kerjanya pagi jadi guru tadika, petangnya pula ustazah Fardhu Ain. Tapi sayang mulut sibuk pompang sana–sini tentang keburukan orang sampai tak nampak keburukan sendiri. Masa senang, kepala mendongak dada mendabik. Bila susah, baru mula terkais-kais mahu minta pertolongan orang. Alih-alih bapak aku yang dikulikan. Ya, bapak aku yang kau selalu hina keji itu. Ya, bapak aku yang bersusah payah banting tulang nak carik duit nak bagi kau anak beranak makan sampai terpaksa korbankan anak bini sendiri tu. Ya, bapak aku yang kau suruh itu ini tanpa ucapan terima kasih tu. Konon kau ada laki banyak duit sampai semua orang takut nak cuit. Tapi sebenarnya kau dapat laki bangang yang tak selayaknya ditabik. Laki sendiri yang tak pernah nak ambil tahu pasal kau anak beranak. Kesian aku tengok kau yang hidup dengan sadis. Tapi masih lagi tak sedar dek diri kerana selalu duk sibuk menjaga tepi kain orang. Menyedihkan...

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

xoxo: moral of the story, lu fikirlah sendiri. sebenar-benarnya ni penulisan yang aku tulis untuk Zine Satu Malam-Satira. tapi sayang tak kena dengan tema maka direjectlah oleh incik admin. sebabnya aku dah terpesong dari maksud satira tu sendiri sebenarnya. yang aku tulis dekat atas ni, terlalu direct sedangkan satira tu adalah satu perlian berbentuk indirect. macam yang zoul komen, "Tak kena sikit dengan tema, satira. maksudnya menyampaikan teguran, sindiran atau pendapat secara tidak langsung atau indirect. Tulisan ni direct terus kepada makcik gemuk itu". terima kasih dari aku buat zoul sebab siap bagi tunjuk ajar lagi dengan bagi aku idea yang ohsem. jadi, lepas tu aku ada hantar lagi satu penulisan dan Alhamdulillah diterima. penulisan tu nantilah aku letak dekat sini. atau boleh juga terus pergi ke blog Zine Satu Malam dan baca kesemua penulisan-penulisan di sana. nak dibandingkan aku dengan mereka-mereka, aku ini tersangatlah jauh lagi. aku memang agak lemah dari segi idea dan ayat.
 boleh dimuat turun juga ya dalam bentuk pdf. jemput baca semua. dan oh ya, boleh cari yang mana satu penulisan aku. dan maaf, aku punya biasa-biasa saja. 

Untuk muat turun:
ZineSatuMalam - Satira <----- klik sini
Koleksi ZineSatuMalam lain <----- klik sini

Peace... ^_~