Thursday, 19 April 2012

:kembali.... hari pertama...:

setelah enam bulan lebih aku melarikan diri dari hiruk-pikuk suasana di Simpac Marine, kini aku kembali. aku sendiri sebenarnya tak pasti keputusan yang aku buat ini betul atau tak tapi aku teruskan juga. sekurang-kurangnya keputusan ini bukanlah satu keputusan terdesak. senyuman dan nafas lega mak abah setelah mendapat khabar aku sudah kembali bekerjaya sekurang-kurangnya membuatkan aku bahagia. ya, demi mak abah. dan untuk aku sendiri, aku sebenarnya masih sayangkan kerjaya aku dulu. cuma atas sebab-sebab tertentu je yang buatkan aku nekad untuk berhenti. dan aku tak pernah menyesal sebab sepanjang enam bulan itu, aku belajar tentang banyak benda. sungguh!

hari pertama, rasa macam biasa sangat-sangat. rasa macam aku tak pernah berhenti langsung. rasa macam enam bulan tu sekelip mata je. rasa macam aku baru naik kerja dari cuti hari minggu. tegur dan senyum dengan ramai orang. yang luar biasa sikit pun cuma dengan tengok reaksi pekerja-pekerja sana yang terkejut dengan kehadiran aku. ada yang gembira. ada yang tak gembira ke??? entah aku tak tahu dan aku tak peduli.

sampai kilang, parking motor, hand-print pakai no. lama (walaupun dah enam bulan aku berhenti, no. hand-print aku masih lagi ada dalam system) masuk opis dan terus duduk dekat meja sendiri (walaupun sekarang dah beralih tempat kedudukan). awalnya aku cuma habiskan masa dengan mengemas dan mengelap sekeliling meja yang kotor tahap gaban (maklumlah bekas tempat duduk lelaki.. faham-faham sudah...). sebabnya komputer baru untuk aku masih belum sampai. bestkan, baru masuk je dah dapat komputer baru. ramai kot yg macam tak puas hati aku asyik dapat komputer baru. sebabnya ni kali kedua aku dapat komputer baru. yang lama kawan aku dah guna.

sampailah komputer aku selamat sampai, selamat dipasang dan selamat diinstall dengan software-software tertentu, aku terus sahaja memulakan rutin kerja seperti biasa. tiada intro atau ajaran-ajaran istimewa. aku cuma bertanya perubahan-perubahan yang telah dibuat sepanjang enam bulan aku berhenti dan yang lainnya aku sendiri. yang paling tak boleh tahan bila ada office-mate bertanya tentang masalah-masalah dan penyelesaian pada aku. padahal aku baru sahaja masuk kerja selepas enam bulan. seriusly, memang macam tak pernah berhenti kerja. sampailah ke hari ini hari ketiga aku bekerja, sudah banyak drawing yang aku setelkan dan masih banyak yang menanti.

apa-apapun, aku bersyukur dengan segala apa yang ada. semoga dipermudahkan. semoga diberkati.

.dolu-dolu... lunch hour dekat today dengan opismate. dolu rapat sekarang masing-masing dah buat haluan masing-masing.

No comments: