Wednesday, 21 December 2011

:Langkawi #5:


Majlis cukur jambul Nur Intan Amani


semalam abang aku ada buat majlis cukur jambul untuk anak kedua dia, Nur Intan Amani (budak comel kat atas tu). majlis kecil-kecilan je. buat mane yang perlu je. tak payah nak meriah bagai. abang jemput kawan-kawan navy dia. dan ada seorang ustaz yang mengepalai. semuanya tiba-tiba. rancangnya malam ni tapi disebabkan ada sedikit masalah, terpaksa dipercepatkan. walaupun agak last minit, tapi semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah. makanan pula abang tempah. rm200 semua untuk makanan siap minuman. memang berbaloi sebab banyak gila. abang cakap untuk 50 orang, tapi yang tukang masak tu buat aku rasa macam untuk 100 orang makan. gila banyak. last-last kena sedekahkan untuk orang. elak dari membazir. abang bungkus kasi kawan-kawan dia yang tak dapat datang. sangat sedap masakan dia. serius.

semalam adalah hari yang memenatkan. petangnya, pergi teman abang beli pinggan mangkuk dekat idaman suri. baliknya terus basuh semua pinggan mangkuk yang dah beli tu. lepas tu kemas rumah sikit sebanyak. malam pulak lepas tetamu semua balik, duk sibuk sekali lagi dekat dapur basuh semua pinggan dengan gelas kotor. sangat banyak ok. lepas basuh pinggan dengan gelas, tolong abang bungkus nasi dengan lauk pauk pulak. penat.... lepak punya lepak, dekat pukul 12 baru siap semua. tapi berbaloi sebab rasa happy dan tenang je.

amani pulak tak meragam langsung masa upacara tu. mahunya tidak, syok tido. sebelum orang datang, bukan main lagi cerah mata susah nak tido. lama jugak dia bertahan. agaknya dah tak tahan ngantuk, terus je tertido sampai orang dah balik. bangun pun bila time dia lapar je. amani oh amani. amani sangat best sebab dia tak banyak ragam. dia nangis pun time dia lapar, poopoo dengan time dia sejuk lepas mandi. yang banyak ragamnya, kakak dia intan suraya. sampai aku dah naik pening tak tahu nak buat macam mana lagi. sungguh! amani nanti dah besar jangan tiru perangai along eh...

tak sempat nak tengok amani rambut botak sebab abah dia nak cukur kepala dia time dia cuti nanti. aku, mak ngan abah pulak dah nak balik kampung besok. akan merindui kalian berdua walaupun along sangat nakal dan kadang-kadang buat cikngah hilang waras dan bertukar jadi hulk hogan hijau. kahkahkahkahkah...

................................................

xoxo : selepas 23 hari di langkawi, akhirnya tiba juga masa untuk balik kampung. bagi aku, ada hikmahnya majlis cukur jambul ni dipercepatkan kerana ada sesuatu yang sedang menanti aku kat kampung. semoga Allah mempermudahkan. semoga Allah redha. semoga Allah memberkati...

4 comments:

MadianiMamat said...

mu nk balik kg dah mie?? akhirnyeeeee..... hehe.. apekah yang menunggu mu kat kg tu?

ami manaf said...

bakpe deq... mu nak ajak aku g jln2 ke? jom3... hihihi... xdok ape yg tunggu pn... cume bantal bucuk... haha...

si ngokngek said...

eh comelnya nama dia..AMANI..hee

eh dok langkawi,pergi LIMA tak??

ami manaf said...

@si ngokngek :
comelkan nama. abah dia yang bg. sy duk terengganu. saje pergi melawat anak saudara. pergi jugak LIMA hari tu. tp tengok gitu-gitu aje :)