Friday, 11 November 2011

:CGPA kau sem ni berapa?:


tiba-tiba terdetik hati aku nak bertanya.

Aku : dik, CGPA kau sem ni berapa?
Adik : hmm... bape ekh.. dlm 2.9++. asal?
Aku : la, sikitnya.Tak lepas 3 pun. aku dulu skali je dpat bwh 3.
Adik : ala, kau amek ape aku amek ape. kau amek design bolehla. takde math kira-kira macam aku.
Aku : amek design pun kau ingat senang ke? kau pernah ke model kau kena baling? sketch kau kena koyak?
Adik : tapi tak susah macam aku. ala, budak-budak u aku yang dapat dekan tiap-tiap tahun pun bukan orang sama

aku dah malas nak bertekak. aku diam.

adik aku sambung;

Adik : sekurang-kurangnya aku lagi baik dari along (cousin)...

dalam hati aku, 'alahai. tu hidup orang. ni pasal hidup kau. buat apa nak dibandingkan dengan orang yg ke bawah. bandingkanlah dengan orang yg ke atas. takde daya saing langsung. takde daya nak berusaha langsung. takde daya nak maju langsung. kau tak rasa nak sambung master ke dik oi? jangan menyesal macam aku sudah.'

mungkin kau dah ada planning kau sendiri. jangan dah habis belajar terus meroyan nak kawen suda.. tapi kalau dah jodoh kau takkan aku nak halangkan.

aku tanya pun sebab aku nak kau usaha lebih sikit untuk masa depan kau. ni tahun akhir kau. lagi 2 bulan lebih je kau nak habiskan. tapi aku tahu kau bukan pernah nak dengar cakap kakak kau ni kan.

walaupun aku sekarang ni hanya lepasan Diploma, pernah dapat anugerah ketua jabatan 2 kali, pernah kerja sebagai Asst. Engineer sebelum ni, aku tetap rasa mcm tak guna. tak cukup. sebab tu aku sekarang bertekad habis nak amek degree walaupun aku dah tua. dah 26 tahun. aku nak tebus balik waktu diploma aku. aku nak buat lebih baik. aku nak dapatkan 4 flat exam. aku nak banggakan mak abah. harap-harap impian aku yang satu ni tercapai.

susahkan bila dah tua bangka macam ni baru terfikirkan hala tuju hidup. korang-korang tolonglah jangan jadi macam aku. serius~


No comments: