Sunday, 3 July 2011

:repekan hari minggu:

hari Ahad... hari untuk berehat... walaupun masih bujangan, time hari Ahad ni kenala jugak tunaikan tanggungjawab untuk diri sendiri. kalau nak harapkan hari bekerja, memang takdela kan. siang dah penat dengan kerja, malam dekat rumah santai je lah kan. lepas tu hari Ahad mula lah sibuk nak buat itu ini. kemas rumah lah, basuh baju lah, lipat bajulah, iron bajulah... macam-macam... nasiblah badan kan. kalau duduk dengan family lain cerita lah kot. maybe banyak benda masih boleh bergantung dengan mak. haha... dasar anak tak sedar di untung. dah besar panjang pun sibuk nak bergantung dengan mak abah lagi... 

tapi ok la kan. duduk jauh dengan keluarga, jadi anak perantau, banyak mengajar aku. ajar aku tentang susah payah. ajar aku tentang kasih sayang. ajar aku tentang rindu. ajar aku tentang tanggungjawab. ajar aku tentang hidup. ada orang tak mungkin akan faham melainkan orang tu sendiri alami sebab bercakap tu memang senang. kan? haish... apalah aku merepek ni.

aku suka jadi anak perantau sebenarnya. bukan nak jadi anak derhaka sebab tak tunaikan tanggungjawab jaga mak abah, tapi aku ni perangai lain macam sikit. jiwa bebas. tak suka terkongkong. suka buat benda ikut cara aku. tapi tu tak bermaksud aku buat benda sesuka hati aku. sebab bebas aku adalah selagi tak bercanggah dengan tuntutan agama, itu dah cukup. aku masih ingat lagi keluarga kat kampung. maruah aku maruah diorang jugakkan. but still aku bukan budak baik sangat pun. yang tu aku tahu. aku sedar....

hmm... selain dari kemas-kemas rumah segala, lagi nak buat apa ya? nak tengok drama korea macam takde mood pulak. nak baca novel berlambak tu pun, macam takde mood jugak. nak tidur, aku dah bosan dengan tidur. buat sakit kepala je tidur banyak-banyak. korang buat apa ya? mesti keluar jalan-jalan kan? bestnya.... jeles~


2 comments:

Sang Pencinta said...

aku ber fb atau ber blogging...

^ai-mie : 아이-미^ said...

yg tu pun sudah.. sampai naik bosan kdg2.. haha...