Friday, 30 September 2016

.benci.

dengar saja suara itu, tiba-tiba aku dapat rasakan tubir mata ku panas, berair...
sesaat.
dua saat.
tak tertahankan, akhirnya tumpah jua...
dadaku sesak, sebak benar...
bukan kerana sedih,
tapi lebih ke benci sebenarnya.
benci dengan pemilik suara itu.
tak reti bahasa benar sikapnya.
langsung tiada peduli akibat perangainya itu telah merosak emosi ramai orang.
kenapa ignoran benar?
apakah kau tidak pernah lihat?
apakah kau tidak pernah rasa?
apakah kau tidak pernah peduli?
apakah hanya emosi dan dirimu sahaja yang penting?

Tuhan,
mohon berikan aku kekuatan dan kesabaran untuk harungi hari-hari mendatang...
sungguh aku mohon...

Saturday, 6 September 2014

it's been a year..

lagi 5 hari maka genaplah setahun blog ni berhabuk tak berupdate... reason: malas, busy, kurang berminat and line internet ya ampun sangatlah slow macam siput 'ngokngok'... sabau je lah.. plus laptop sendiri dah lama rosak dan skang duk tak malu pakai laptop orang wat macam arte sendiri... huhu... al-maklum masih belum mampu nak repair or beli baru, so kenalah tebalkan muka pakai laptop orang macam orang tak bersalah.

maka sekianlah repekan kenapa den tak update blog sekian lama..

seriusly, malas giler nak menulis skang sampai otak dah berkarat malas nak perah idea... mungkin taun depan pulak update blog.. atau paling senang delete aje blog merapu ni... akan difikirkan kemudian.. sekian..

roger n out...

Wednesday, 11 September 2013

:summarize of the thingy:

Hari pertama di kampung, ohsem. I love it actually! Seriously i didn't expect at all that i will make this decision. After all this years yang struggling giler taknak stay kat kampung konon. Tak tahu macam mana nak survive dekat kampung konon and all of those yada yada selfish excuse. Finally, here i am. Being a kampung girl again...

A few days before balik kampung quite menguji kesabaran jugak since i have to meet so many people, settle down many things, packing up a lot of things, kemas the whole house yang bersepah, diuji pulak dengan demam hmmm and tu je kot. Part jumpa orang tu, ada ramai yang tak sempat nak jumpa since masa yang agak singkat with my sudden decision dan a lot of things to do. Bukan tak nak stay lama sebab actually aku still jobless pun sebenarnya kat kampung ni. Tapi, stay lagi lama means i need more money which i don't have enough of that. Dapat postpone satu hari tu pun dah syukur. Thanks to owner rumah yang memahami aku tak berapa sihat untuk buat banyak benda.

Owh, btw masa perjalanan balik ke Terengganu tu, aku boleh sesat pulak. Gatai sangat nak lalu ikut highway baru ke Kota Tinggi kan. Elok-elok lepas tol kedua, terjumpa simpang empat aku dengan konfiden je belok kanan. Sekali hamek kau, tu jalan nak pergi kawasan Felda. Sampai terjumpa signboard Felda Adela terus rasa macam tak sedap hati. Terus u-turn cari signboard Mersing. Actually aku sepatutnya belok kiri ke Kota Tinggi tadi tapi gatai konfiden sendiri macam tahu jalan. Nasib baik sekejap je sesat.

Drive alone Johor-Terengganu, takdela teruk sangat bagi aku. Ok je kot since dah tahu jalan. Ok la sebab jalan tak jem. Cuba kalau jalan jem, konpem muntah hijau. Cuma inche biru tu bukan boleh laju sangat. Setakat 120-140 tu je la. Al-maklumlah cc rendah. Tapi tak kisahlah. Inche biru dah banyak sangat berjasa dekat aku. Itu lebih penting. Tapi smalam struggle jugak drive sensorang sebab badan penat giler, mate ngantuk tak cukup tidur banyak hari dah and badan plak tak baper sihat. Nak hilangkan ngantuk tu punyalah aku buat bunyi macam-macam sambil melalak kat dalam kereta tu sensorang. Kadang-kadang biler sedar diri baru berdoa sakan mintak Allah selamatkan perjalanan. Sangatlah tak senonohkan.

And y'know what. Since minyak naik 20 sen ni, ni lah kali pertama isi minyak full sampai cecah RM60++. Sebelum ni kalau minyak ada 1 bar isi penuh pun, adelah lepas RM50 sikit-sikit. Ni semalam gi isi Shell minyak sedia ada 2 bar pastu isi pulak penuh, harga cecah RM59 tu.. Lepas la dari Pasir Gudang+sesat sampai ke Cheneh, Terengganu - 2 bar. Berhenti Shell lagi sekali isi RM30, naikla sampai 4 bar. Dan dari Cheneh ke kampung jarak 150++ km turunla satu bar. Eh, sejak bile aku berkira-kira sangat pasal bajet minyak ni?

Hari ni, dah kena start berkemas kat bilik sendiri pulak walaupun badan ni masih tersangatlah penat.... Cakap wonder womenkan... lalalalala~~~

iklan: smalam mimpikan budak temok kemeja itam dengan sorang unknown. ok budak temok, kau boleh pergi. aku tahu kau dah berpunya. and unknown, kau sape?

Thursday, 5 September 2013

:big decision:

Bila difikir-fikir, aku rasa apa yang aku tengah buat sekarang ni adalah merupakan keputusan yang paling besar aku buat dalam hidup aku. Selain daripada berbaitul-muslim, pasti. Benda ni dah lama fikir tapi tak boleh nak diterima hati. Tak tahu kenapa tiba-tiba macam nekad pulak. Keputusan apa? Keputusan nak berpindah dan bermastautin ke kampung halaman di Terengganu. 

It's not a simple decision to make you know. After almost 10 years merantau dan berjuang dekat negeri orang, banyak suka duka, bukan senang nak chao macam tu je. Banyak benda nak kena fikir. Banyak benda nak kena settle down. Banyak benda nak kena plan. Mungkin sekarang aku nekad sebab aku rasa, aku dah takde apa-apa lagi kat sini. Banyak benda dah berubah, actually. Aku dah lost dekat sini. Dah tak tahu macam mana nak bangun balik. Yang aku tahu, aku nak mak. Mak semacam dah jadi energy aku sekarang ni.

Aku start fikir pasal benda ni pun lepas dah borak-borak dengan mak masa balik raya aritu. Story-story dengan mak pasal kerja. Aku tahu mak pun quite bimbang sebab aku tak kerja, tapi aku pun no choice. Tak sangka akan diuji macam tu. Tapi aku tak menyesal pun. Mungkin hikmahnya, aku sekarang akan kembali pulang ke kampung halaman. Berbakti pada kedua orang tua aku, insyaAllah. Kata-kata mak yang satu tu buat aku fikir banyak benda. Mak cakap "balik-balik la mie. kerja kat kampung pulak" (dalam loghat terengganu, pasti) dan aku senyum je. Lagipun ni bukan kali pertama mak cakap macam tu. Dah banyak kali. Cuma aku yang degil dan pentingkan diri sendiri. 

Bila tengok uban mak yang dah memutih tu, badan abah yang dah makin kurus tu, buat aku sedar - aha, aku selama ni tak pernah sedar pun yang orang tua aku dah berusia sebegini dan aku masih lagi hidup pentingkan kebahagiaan sendiri dan menyusahkan mereka. Sebak sendiri....

Mak orang yang paling gembira dengan keputusan aku... 

Masa cuti raya aritu, masa aku postpone balik johor, mak yang paling happy. Tapi masa tu, aku belum bagitahu lagi rancangan aku dekat sape-sape sebab aku tak sure betul ke tak apa yang aku nak buat ni. Bila dah balik johor, baru aku rasa.... hmmm, dah takde pape lagi yang tinggal untuk aku kat sini. Dah sampai masanya. Then aku bincang dengan adik perempuan aku. Bila dah fikir masak-masak baru aku call mak bagitahu aku nak pindah balik. Well, i feel good with my decision sebab mak happy. Abah happy. That's enough for me. Aku tak bimbang dengan mulut-mulut puaka orang-orang kat kampung or sedara-sedara aku sebab bagi aku, mereka tak berapa nak menyumbang sangat pada kebahagiaan aku. Keluarga aku sendiri dah cukup. Titik!

Lagi pun, sementara aku masih bujang ni la aku boleh duduk dengan mak abah kan. Nanti kalau dah berbaitul-muslim, sah-sah kena ikut suami (yang belum diketahui siapa dan dari mana).. Cuma aku rasa masa aku bujang ni lah aku nak buat banyak benda. Tersangat banyak sebenarnya...

Well, mengira hari. Tinggal lagi 4 hari insyaAllah. Rumah baru siap packing dalam 40%. Banyak lagi benda nak kena settle. Semoga Allah permudahkan... Amin...

Johor, i really gonna miss you though. And akan rindukan awak juga budak kacak kemeja hitam (jengjengjeng... awak tahu awak siapa)

Tuesday, 3 September 2013

:do not enter:

sangat rimas bila unexpected person tiba-tiba muncul balik dalam hidup. macam gaban! kalau nak ungkit dan kenang balik cite dulu ala-ala drama korea tu. eeuuww... klise tahu! tak kuasa mak nak layan. rimas! rimas! rimas! someone please knock him down! ok, lupakan....

me: clean up the mess for today. enough is enough. moh kite teruskan hidup. untuk arini dah setel separuh bil-bil dan hutang tertunggak. tapi, aku belum study dan menghafal lagi untuk pre-exam malam ni!!! uwaaa!!! cikgu, maafkan saya sebab saya sangat bizi dengan urusan pindah-randah ni... sobs sobs...

Monday, 2 September 2013

:sayonara inche hitam:

December 2010-September 2013. Hampir 3 tahun juga aku bela inche hitam, boyfriend kesayangan. Tapi atas sebab-sebab tertentu terpaksa jugak lepaskan. Sebabnya, bila dah ada inche biru, inche hitam sudah agak terabai. Al-maklumlah aku jenis, setia pada yang satu? (kahkahkah.. takde kena mengena)... So, aku tak reti nak membahagikan masa pada mereka berdua. Yang jadi mangsa of course la inche hitam. Sebab tu terpaksa lepaskan. Lagi satu memang sebab ada masalah kewangan. So, aku hanya ada inche hitam, benda yang paling berharga yang boleh bagi fulus. Takkan nak lepaskan inche biru pulak. Inche biru dah macam nyawa kot (Sorry hitam...). Dan tadi lepas maghrib, dalam hujan lebat, maka selamatlah inche hitam diangkut dengan Hilux dengan tuan baru dia menuju ke Batu Pahat, rumah baru dia nanti... Sobs sobs... Tetiba macam pilu pulak hati ni....

.ini inche hitam kesayangan. abaikan backround belakang. rumah dalam mode packing.

Aku iklankan inche hitam dalam mudah.com. Tak sampai beberapa jam, tak henti-henti dapat sms dan call. Aku siap off phone tu time nak tidur takut kena ganggu (sebenarnya tensen sebab ramai sangat yang bertanya). Tapi dalam banyak-banyak yang bertanya, entah kenapa senang bebenor aku deal dengan tuan baru dia ni. Owh, patutlah. Chinese rupanya. Tapi, dalam konteks aku, memang aku agak lebih suka deal dengan chinese sebab diorang tak berapa fussy (jangan marah noh...)... Owner baru ni pulak hari-hari call make sure aku confirm jual dengan dia. Don't worryla bos, saya jenis tepati janji insyaAllah.

Dan sebab nak lepaskan inche hitam, inilah kali pertama aku jejak JPJ Johor. (Terima kasih pada cik puan kimia sebab sudi tunjuk jalan in advance).. Dan sebab tak tahu procedur jugak, aku dengan lurus bendulnya berdiri menunggu giliran lagi 100++ nombor dengan pakai wedges 3 inci macam nak tercabut buku lali rasanya, dan terpaksa tunggu lagi isi borang dan tunggu lagi pegawai JPJ bertugas rehat. Padahal, aku sepatutnya in advance isi borang and then terus je amek tandatangan pegawai bertugas and then setel terus. Takpelah, pengalaman. Every things start with the first timekan. Next time insyaAllah dah no problem dah. Erk, ada lagi ke next time?

Harapnya tuan baru inche hitam nanti dapat jaga dia dengan lebih baik... Sekurang-kurangnya hargai sikit inche hitam sebab bukan senang aku nak dapat inche hitam. Dan bukan senang jugak aku nak lepaskan. Lepas dah accident dua kali taw baru dapat beli inche hitam. Kalau tak sampai sekarang mesti masih lagi dengan Merah. Apa khabar Merah agaknya sekarang ni...

Anyway, sayonara inche hitam. Tak sempat nak snap gambar terakhir hitam naik hilux sebab phone kat atas dan aku dah basah kuyup kena hujan...

Friday, 23 August 2013

:raya:

sekarang ni masih lagi di bulan Syawal tapi aku tak rasa pun macam sekarang ni tengah bulan Syawal. tak rasa pun macam baru je lepas sambut raya. rasa biasa. mungkin sebab macam tahun-tahun sebelum ni, aku tak pernah nak eksaited pun nak sambut raya. tahun ni raya sama macam tahun-tahun sebelumnya. aku memang dah sah-sah kena jadi mak mah, bancuh air kat dapur dari hari raya pertama sampaila ke hari raya yang orang datang melawat. tahun ni sampai raya kelima. cuma tahun ni amek tender bancuh air kat rumah sendiri je berbanding tahun-tahun sebelum ni kena gilir ulang-alik bancuh air kat umah tokki sebelah rumah jugak. tahun ni aku biarkan je umah tokki sebab makcik aku dah ada. malas nak buat-buat rajin. 

tahun ni aku langsung tak beli pape untuk raya. kebetulan adik aku ada belikan sepasang kain masa awal tahun dulu so, aku pakai kain tu je buat raya. aku suruh mak jahit baju kurung biasa je sebab aku memang pesen old-skool. pesen kurang gemar nak berpesen-pesen sangat. lagilah bila umur dah nak meningkat ke angka tiga ni, part berpesen tu dah ke laut dah. sekarang ni rasa aku ni pakai pun dah macam pesen mak-mak dah. takde stail langsung. malas nak fikir. lagipun pakai baju raya tu masa raya pertama je. masuk raya kedua, aku biasa bantai pakai baju kurung lama-lama je. bukan ada sape nak tengok pun. ye dak?

raya tahun ni pun jadi makin kureng best dia sebab 'bidadari kecil' aku yang berdua tu tak balik. oh, sangat rindu dengan mereka-mereka. tapi apekan daya abang aku tak dapat cuti. nasiblah kerja navy kan. dapat dengar suara dorang je masa malam raya.

dan raya tahun ni aku langsung tak gi mana-mana waima umah kawan-kawan walaupun dah ada kereta sendiri. kenapa? entahla. aku pun tak tahu. yang aku tahu kereta aku tu tiap-tiap hari ada je orang yang bawak yang pastinya bukan aku. dan sedikitlah heart-broken tengok calar balar dekat kereta kesayangan aku tu...

satu je yang best raya tahun ni. dari sehari sebelum raya sampaila semalam, sebiji durian sehari adalah benda wajib bagi aku. yummeyyhh... kenapa sampai semalam? sebab sekarang dah kat johor dah dan stok durian bawak cukup sampai semalam je. 

sangat rindu dekat kampung sekarang ni. kalau ada kat kampung mesti tiap-tiap hari abah akan tanya, "nak makan durian tak arini mie?"... dan kadang-kadang abah siap tolong belahkan lagi walaupun aku sebenarnya boleh je belah sendiri. tak kampung la kan kalau suka makan durian tapi tak reti nak belah sendiri kan?.. heh, boleh ea macam tu?

dah balik johor ni, rasa macam kosong je hidup. rasa macam "tempat-aku-bukan-disini-lagi-gitu"... macam poyokan tapi tu lah apa yang aku rasa...

apa-apa pun. ni je lah cerita raya aku tahun ni. not interesting as usual...